Als Bitcoin Rips en Altcoins Crash: Historisch gezien, wat zijn de kansen voor het Alt-seizoen?

De cycli van de cryptocentrische markt laten zien hoe snel de dingen kunnen veranderen. Hoewel Bitcoin nu naar nieuwe hoogten stijgt, kan een ander hoogseizoen net om de hoek komen kijken?

Bitcoin heeft in de afgelopen weken een stijgende lijn vertoond naar opeenvolgende jaarlijkse highs. Binnen de gemeenschap zijn er speculaties ontstaan of en wanneer BTC zelfs zijn ATH van 2017 van bijna $20.000 zal overtreffen.

Tegelijkertijd leken de meeste alternatieve munten echter achter te blijven bij hun leider. De dominantie van Bitcoin benadrukt dit – een metriek die in minder dan een maand tijd met bijna 7% steeg.

Het zou dan ook overtuigend zijn om te volgen hoe de altcoins hebben gepresteerd ten opzichte van Bitcoin voor, tijdens en na een BTC-stierenloop.

Geschiedenisles #1: De zomer van 2017

De dominantie van Bitcoin is aantoonbaar het meest nauwkeurige meetinstrument bij het vergelijken van de prijsprestaties van BTC en alle andere cryptocurrencies. De metriek was jarenlang boven de 75% tot hij uiteindelijk onder dat niveau brak medio 2017. Dit was het eerste voorbeeld van een altseason in de „moderne geschiedenis“ van de cryptocurrency-industrie.

Hoewel Bitcoin niet echt in waarde daalde omdat het boven de $2.000 handelde, schoten de meeste altcoins omhoog en verminderden ze bijgevolg de dominantie van BTC. Ethereum leidde de lading met een YTD-verhoging van 5,000% tot juni 2017. Dit resulteerde in het dichtstbijzijnde verschil tussen de marktkapitalisaties van BTC en ETH.

Op 19 juni 2017 was Bitcoin verantwoordelijk voor 38% van de totale marktkapitalisatie van de cryptografie, terwijl Ethereum 31% in beslag nam. Andere digitale activa zoals Ripple en Litecoin genoten in die tijd ook van stierengevechten.

Geschiedenisles #2: De winter van 2017/2018

De rollen zijn tegen het einde van het jaar omgedraaid. Bitcoin ging op zijn meest indrukwekkende prijsstijging, wat resulteerde in een recordhoogte van bijna 20.000 dollar eind december 2017.

Etherische en de meeste altcoins waren ook piekerend, maar ze konden de allereerste cryptocurrency niet voltooien. Bitcoin herwon het grootste deel van zijn dominantieverlies en keerde terug boven 60%.

De volatiliteit hield echter aan en de situatie veranderde weer in de komende weken. Terwijl BTC zich terugtrok van zijn hoogtepunten, kwam er weer een kortstondig hoogseizoen op gang.

Medio januari was Bitcoin al gedaald tot 13.000 dollar, terwijl Ethereum tijdens de ICO-rage zijn ATH op 1.400 dollar zag liggen. Andere cryptocurrency’s zoals Ripple en Cardano bereikten ook hun hoogtepunt in januari.

Het resultaat bracht de dominantie van BTC onder de 33%. Ethereum had 20% van het marktaandeel, Ripple 8%, Bitcoin Cash 5%, terwijl Cardano en Litecoin elk ongeveer 2,3% voor hun rekening namen.

De beruchte berenmarkt nam het over en de meeste prijzen daalden tegen het einde van 2018. De procentuele daling van BTC was echter beduidend minder schadelijk dan die van de alts‘. Zo verhoogde Bitcoin zijn dominantie tot ongeveer 55%.

Meest recente geschiedenislessen: 2019/2020

Tijdens de stierenrennen in de zomer van 2019 leidde Bitcoin de cryptocurrency markt naar jaarlijkse hoogtepunten. De primaire cryptocurrency bereikte $13.900 en groeide zijn dominantie boven 60%.

De daaropvolgende retracement deed de altcoins weer het meest pijn en hun marktaandeel bleef dalen. De dominantie van Bitcoin steeg tot 70% in september 2019 – het hoogste niveau in meer dan twee jaar.

Toen kwam het turbulente 2020. De uitbraak van COVID-19 rammelde alle financiƫle markten, inclusief het cryptocurrencyveld. Geen enkel actief was vrijgesteld van extreme volatiliteit, zeker niet in de eerste helft van het jaar.

Toen het stof zich begon te nestelen en de markten weer op het oude niveau kwamen, zag de crypto-industrie een andere rage ontstaan: DeFi. Onbekend met deze periode termen als „opbrengst landbouw“ nam het podium door de storm. Nieuwe gedecentraliseerde financieringsprojecten en penningen begonnen dagelijks op te duiken.

Ze trokken veel aandacht, wat uiteindelijk de prijzen deed stijgen. Bij sommige gelegenheden leken zelfs driedubbele dagelijkse pompen normaal.

Net als in het ICO-tijdperk maakten de meeste gedecentraliseerde financieringsprotocollen gebruik van de Ethereum-blokketen. Natuurlijk volgde de ETH-markering de trend, brak de hoogte van 2019 en sprong boven de $400 uit.

De meeste altmunten volgden het voorbeeld en verminderden de dominantie van BTC van 67% in mei tot 56% in september. Het woord „altseason“ zweefde rond de cryptocurrency gemeenschap.

Terwijl de altcoins hoger liepen, bleef Bitcoin relatief stabiel en verhandelde het ongeveer $10.000 voor een langere periode, vooral in september. Maar omdat BTC zijn dominantie zag afnemen, besloot het bedrijf op te treden.

Of de reden nu was dat grote bedrijven bitcoins kochten, dat de institutionele interesse toenam of dat de handelscycli zich herhaalden, de grootste digitale asset ging op de rol. Precies een maand geleden, op 6 oktober, zat BTC aan $10.500.

In de daaropvolgende weken won BTC meer dan $5.000 aan waarde, wat resulteerde in een nieuw record sinds januari 2018 van ongeveer $16.000. De dominantie ging terug naar 65% omdat de meeste altmunten ver achterbleven.

Conclusie

De hierboven beschreven gegevens hebben tot doel enig licht te werpen op de cycli van de cryptocentrische markt. Het illustreert hoe snel de situatie binnen de industrie kan veranderen.

Hoewel de altcoins misschien niet zo sterk groeien als sommigen verwachten, betekent dit niet dat de trend niet snel kan worden omgebogen en het „altseason“-woord zich weer begint te verspreiden.