Satoshi Nakamoto ontgint meer dan 1 miljoen Bitcoin – Rapportage

Bitcoin’s (BTC) pseudonieme schepper Satoshi Nakamoto kan meer dan 1 miljoen bitcoin hebben gedolven in de begindagen van de cryptocurrency, volgens analisten bij crypto transactie tracker Whale Alert.

De vroege Bitcoin-mijnwerker die bekend staat als Patoshi ontginde BT 1.125.150 tijdens de kinderjaren van BTC, toen Patoshi „een constante 60%“ van de verwerkingscapaciteit van het netwerk controleerde, vermoedelijk om ervoor te zorgen dat er geen andere mijnwerkers in staat zouden zijn om een 51%-aanval op het nieuwe en kwetsbare netwerk uit te voeren, zeiden de analisten in een blogpost.

Het nieuwe rapport, dat voortbouwt op het werk van 2013 door cryptoonderzoeker Sergio Demian Lerner, zei verder dat het zeker bekend is dat de mijnwerker Patoshi inderdaad Satoshi was. De reden hiervoor, zei het, is dat de verschillende „zaag patroon“ dat Patoshi kenmerkt verscheen bij de geboorte van het netwerk, en het ontgonnen het blok dat de bitcoins die werden verzonden naar Hal Finney – de allereerste ontvanger van een bitcoin transactie verzonden van Satoshi bevatte.

Het feit dat Satoshi’s mijnkracht op een constante 60% van het hele netwerk werd gehouden, in combinatie met onder andere het gebrek aan uitgaven, suggereert ook dat Satoshi „alleen geïnteresseerd was in het kweken en beschermen van het jonge netwerk“, aldus Whale Alert.

Naast het elimineren van het risico van een 51%-aanval door 60% van het netwerk te controleren, hielp deze praktijk Satoshi ook om zijn „ideale bloktijd“ van ongeveer 10 minuten te handhaven, in het bijzonder tijdens periodes waarin er ofwel te veel ofwel te weinig activiteit op het netwerk was, aldus het rapport.

Gezien deze informatie was Whale Alert in staat om vast te stellen dat een geschatte 22.503 blokken van de eerste 54.316 ontgonnen blokken inderdaad door de maker van Bitcoin System werden ontgonnen. Verder concludeerde het team ook dat ten minste 18 van de gebruikte blokken Satoshi’s waren, wat betekent dat de pseudonieme Bitcoin-maker in totaal BTC 907 heeft uitgegeven, met een prijs van minder dan USD 0,01 per munt op dat moment. Dit betekent ook dat BTC 1.122.693 niet werd uitgegeven door Satoshi, schreef Whale Alert.

Zij concludeerden dat de manier waarop de vroege mijnbouw door Satoshi werd uitgevoerd suggereert dat de ontgonnen bitcoin’s „mogelijk een bijproduct“ waren van zijn inspanningen om het netwerk veilig en stabiel te houden. Dit maakt het „onwaarschijnlijk“ dat de resterende 1,12 miljoen BTC ooit zullen worden uitgegeven, aldus het artikel, hoewel het ook toevoegde dat „de vraag blijft waarom Satoshi ze in dit geval niet gewoon verbrandde„.

De praktijk van het gebruik van nonce (het aantal waarvoor Bitcoin-mijnwerkers een oplossing zoeken) om de hoeveelheid Bitcoin-satoshi die gedolven wordt te bepalen, is echter al eerder in twijfel getrokken door BitMEX Research. Volgens een blogbericht van 2018 is er „redelijk bewijs“ voor de bewering dat „een dominante mijnwerker“ in 2009 ongeveer 700.000 BTC-mijnen heeft gedolven. Of die mijnwerker Satoshi was, is echter „zeker niet overtuigend.